$100 miljoen voor GBS vaccinatie dankzij Bill & Melinda Gates Foundation

Home > Nieuws > $100 miljoen subsidie voor Groep B Streptokokken vaccinatie dankzij Bill en Melinda Gates Foundation

In september 2022 heeft de Bill & Melinda Gates Foundation een subsidie van 100 miljoen dollar geschonken aan Pfizer om de ontwikkeling van een Groep B Streptokokken (GBS) vaccinatie te steunen. Jaarlijks worden er nog duizenden kinderen ge├»nfecteerd met de bacterie. Vooral in Afrikaanse landen zorgt dat voor een groot aantal sterfgevallen, maar ook baby’s in westerse landen raken nog regelmatig besmet. Een vaccinatie zou besmetting kunnen voorkomen.

Momenteel bestaat er nog geen vaccinatie die de GBS bacterie tegengaat. Pfizer werkt aan de ontwikkeling van een dergelijke vaccinatie, maar daarvoor moet nog veel onderzoek gedaan worden. De subsidie van de Bill & Melinda Gates Foundation zal dit onderzoek kunnen versnellen.

Eerder in 2022 deed de World Health Organization (WHO) onderzoek naar de mogelijkheden rondom een vaccinatie voor Groep B Streptokokken. In dit onderzoek kwam naar voren dat een vaccinatie een goede preventieve maatregel zou zijn. Moeders zullen dan tijdens de zwangerschap gevaccineerd worden zodat ze de bacterie niet kunnen overdragen op hun baby.