Baby s krijgen na streptokokkeninfectie later vaker problemen

Home > Nieuws > Baby s krijgen na streptokokkeninfectie later vaker problemen

Vandaag 24 april 2021, op wereld meningitis dag, wordt een wetenschappelijk artikel in Lancet Child & Adolescent Health over de lange termijn uitkomsten van GBS sepsis en meningitis bij pasgeborenen gepubliceerd. Tot nu toe was er erg weinig bekend hoe het verder ging met baby’s na een GBS sepsis. Voor baby’s met een GBS meningitis was niet eerder onderzocht hoe het na de peuterleeftijd met de kinderen en ouders ging.
De kinderen ontwikkelen in de jaren na de infectie meer neurologische- en gedragsstoornissen. Na het doormaken van GBS ziekte, gaan de kinderen vaker naar speciaal onderwijs, dit geldt voor meningitis maar in mindere mate ook voor sepsis,. Meer kennis over de impact van deze ernstige aandoening is belangrijk omdat er vaccins in ontwikkeling zijn. Deze vaccins hebben de potentie om GBS ziekte bij baby’s te voorkomen door moeder in de zwangerschap te vaccineren. Deze bevindingen kunnen misschien ook ouders helpen om eventuele gedragsproblemen die op latere leeftijd ontstaan eerder te herkennen en te duiden.

Het betreffende artikel is te lezen op: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352464221000225

Verdere (engelse) informatie van het onderzoek en de onderzoekers is terug te vinden op: https://www.amsterdamumc.org/research/institutes/amsterdam-neuroscience/news/babies-who-survive-group-b-streptococcal-disease-more-likely-to-require-special-educational-support-into-their-second-decade.htm

Een vertaling van deze informatie is terugvinden onder: