Claire Arnold verwerkt haar ervaring met GBS met het schrijven van een boek over haar dochter

Home > Nieuws > Claire Arnold verwerkt haar ervaring met GBS met het schrijven van een boek over haar dochter

In juli 2018 kwam de oudste dochter van Claire Arnold, schrijfster van ‘Van roze wolk naar code rood’, ter wereld. Zoals vele andere ouders keken ze enorm uit naar de komst van hun eerste kindje. Kort na de geboorte van Emma werd ze ernstig ziek en werd duidelijk dat dit kwam door de GBS bacterie. Emma is ondertussen volledig genezen. Claire verwerkte haar ervaring met Groep B Streptokokken door een boek te schrijven: ‘Van roze wolk naar code rood’. Een groot deel van de opbrengst doneert ze aan het Ronald McDonald huis waar zij en haar man terecht konden tijdens dit lastige moment in hun leven.

Van roze wolk naar code rood

Claire Arnold is ondertussen een tijdperk van verwerking verder na haar heftige ervaring met GBS in 2018. Haar boek ‘Van roze wolk naar code rood’ bracht ze 27 augustus 2021 uit. Daarin beschreef ze de rollercoaster rondom de geboorte van Emma, haar oudste dochter. Claire vertelt ons “De oorzaak waardoor Emma zo ernstig ziek werd had voorkomen kunnen worden als er meer bekendheid over was geweest. Ik heb mijn boek uitgebracht om andere ouders te helpen en een gedeelte van de opbrengst gaat naar het goede doel: het Ronald McDonald huis in Rotterdam.”

Het verhaal van Claire Arnold en dochter Emma

1 op 1000 van alle pasgeboren kinderen raakt met GBS besmet en wordt hier ziek van. Ook Emma, de dochter van Claire, kreeg drie dagen na de bevalling verschijnselen welke werden veroorzaakt door Groep B Streptokokken. Ze vertelt haar verhaal uitgebreid in haar nieuwe boek, maar doet er ook een boekje over open bij OGBS.

“Toen onze oudste dochter Emma eind juli 2018 ter wereld kwam kon ons geluk niet op. We waren dolblij met haar komst! Het genieten was echter van korte duur. Drie dagen na de bevalling kreeg Emma verschijnselen van een bacteriële hersenvliesontsteking. Ze dronk niet goed, kreeg een grauwe huidskleur en had herhaaldelijke schokkende bewegingen in haar armen en benen. Op het moment dat dit gebeurde was de verloskundige aanwezig. Zij heeft het verschil gemaakt voor ons. Door haar adequate handelen kon Emma direct doorverwezen worden naar een kinderarts in het ziekenhuis die op zijn beurt ook weer adequaat heeft gereageerd. Ze kreeg direct antibiotica toegediend en werd door gestuurd naar het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam.”

Claire Arnold met Emma voor Ronald McDonald Ziekenhuis Rotterdam
Claire met Emma nadat ze volledig genezen is van GBS

“Na een week van angst, paniek en groot verdriet werd ons verteld dat Emma het ging halen. Enorm dankbaar en blij maakten we haar antibioticakuur daarna af in een ziekenhuis dichterbij huis. Na 21 dagen namen we haar weer mee naar huis, met de kanttekening dat het nog maar de vraag was of ze iets aan de ontsteking had overgehouden. Dit leverde veel onzekerheid, verdriet en angst op.”

“Toen ze één jaar werd, was er nog niets aan onze dochter te merken. De artsen bevestigde ons dat wanneer er op dit moment nog niets te zien was, het waarschijnlijk ook niet meer zou komen. Hierna konden we pas echt opgelucht adem halen. We vierden haar eerste verjaardag groots en bedankten al onze vrienden en familie die ons zo enorm gesteund hadden.”

Het schrijven van een boek over haar ervaring met GBS

Door de vele onzekerheden had Claire iets nodig om haar gevoelens te verwerken. Ze vond het prettig om erover te schrijven, zonder dat ze nog wist dat ze later het boek werkelijk zou uitbrengen.

“In Emma haar eerste levensjaar heb ik vele uren achter mijn laptop gezeten. Vooral in de avond. Ik had iets nodig om mijn emoties te verwerken. Dat resulteerde in het van mij afschrijven. Dit werd niet zomaar een A4t’je, maar letterlijk een boekwerk. Het was voor mij de manier om de situatie te verwerken. Mijn man heeft op zijn beurt het verhaal gelezen en zei tegen mij: ‘Had jij niet zo’n verhaal willen lezen toen wij midden in de situatie zaten? Een verhaal dat een goed einde heeft?’ Mijn antwoord was ja, waarop de gedachte volgde het boek wellicht uit te geven. Van het een kwam het ander.”

Claire Arnold heeft verschillende redenen om haar boek ‘Van roze wolk naar code rood’ uit te geven. Niet alleen vond ze het belangrijk dat er meer aandacht werd besteed aan de GBS-bacterie, ze wilde ook een helpende hand bieden voor ouders die zich in een soortgelijke situatie bevinden. Verder wilde ze zorgprofessionals ook eens de andere kant van het verhaal laten lezen en daarnaast een groot gedeelte van de opbrengst doneren aan het Ronald McDonald huis. Daar hebben zij zich terug kunnen trekken en steun kunnen krijgen terwijl Emma in het ziekenhuis lag.

Je kunt ‘Van roze wolk naar code rood’ door Claire Arnold bestellen bij Boekscout en zo bijdragen aan de steun voor het Ronald McDonald huis in Rotterdam.