Landelijke NOGBS Studie van start gegaan!

Home > Nieuws > Landelijke NOGBS Studie van start gegaan!

Hoewel veel baby’s met de groep B streptokok in aanraking komen, worden maar enkele baby’s ernstig ziek. Het is niet goed bekend hoe dat komt en hoe we dit beter kunnen voorkomen. Om hier achter te komen, is vanuit het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam het NOGBS onderzoek gestart. Het onderzoek bekijkt welke kenmerken tijdens de zwangerschap en rondom de bevalling bepalen of een baby ziek wordt. Daarvoor worden gegevens verzameld van de bacterie, de moeder en de baby. Het doel van dit onderzoek is om bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking bij baby’s in de toekomst te voorkomen.

NOGBS studie in het kort

Deel 1

Landelijk onderzoek waarbij alle kinderen tussen de 0 en 3 maanden oud met een groep B streptokokken infectie kunnen meedoen. We verzamelen informatie over de opname en het beloop, er wordt een extra buisje bloed afgenomen voor onderzoek (baby’s worden dus niet extra geprikt) en we nemen een buisje bloed af bij de moeder. In het bloed onderzoeken we afweerstoffen tegen de groep B streptokok.

Deel 2

Onderzoek naar groep B streptokokken tijdens de zwangerschap. Bloed van de moeder en bloed uit de navelstreng wordt na de geboorte afgenomen voor het meten van afweerstoffen tegen de groep B streptokok. 

  • Hoeveel vrouwen dragen deze bacterie bij zich?
  • Hoe lang draagt een vrouw deze bij zich?
  • Welke verschillende types groep B streptokokken zijn dit?
  • Waarom wordt het ene kind wel ziek en het andere niet?
  • Heeft dit te maken met de hoeveelheid antistoffen die een moeder aan haar kind geeft tijdens de zwangerschap?

Al deze vragen kunnen we onderzoeken door de metingen bij gezonde baby’s uit deel 2 te vergelijken met de metingen bij zieke baby’s in deel 1.

Deel 3

Hierin vergelijken we het erfelijk materiaal van de groep B streptokokken die ziekte hebben veroorzaakt met groep B streptokokken die zwangere vrouwen bij zich dragen zonder dat de baby ziek werd. Welke verschillen maken deze bacteriën gevaarlijk?

Verloop onderzoek

Het NOGBS onderzoek is een uitgebreide studie die een lange tijd in beslag neemt. Momenteel is nog geen einddatum te noemen. Natuurlijk blijven wij erbij betrokken en houden we u op de hoogte.

Vragen?

Mocht u vragen hebben, dan kunt u ons bereiken via nogbs@amc.nl