Ervaringen en reacties

Home > Ervaringen en reacties

Op deze pagina leest en bekijkt u verhalen van ouders die te maken hebben gehad met een GBS infectie van hun kind. Wilt u ook uw verhaal delen? Laat dan een reactie achter onderaan deze pagina of neem contact met ons op.

Ouderverhalen

Ayana Sophia’s verhaalSabrina Estelle’s verhaal
Mayke’s verhaal Isabelle’s verhaal

Video interviews

Romana van der Holst vertelt haar verhaal over haar kindje met GBS-besmetting.

Een andere moeder vertelt haar verhaal over haar kindje met GBS-besmetting.

Marja Estourgie is mede-oprichtster van de stichting OGBS, zij heeft veel kennis over het onderwerp en geeft in het interview alle feiten rondom GBS.

Marjan Visser is kinderarts in het Beatrix Ziekenhuis te Gorinchem. Zij vertelt over de gang van zaken wanneer een vermoeden bestaat van een GBS-besmetting en over de handelswijze als een pasgeborene de GBS-ziekte heeft.

Albert Adriaanse is gynaecoloog in het Medisch Centrum Alkmaar (MCA) en al jarenlang nauw betrokken bij wetenschappelijk onderzoek rond GBS. Hij vertelt over de NVOG-richtlijn Preventie van Perinatale groep B Streptokokkenziekte.

Een voormalig doktersassistente die ook werkzaam was bij de Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten en het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). In haar interview komen de rol van de huisarts en de doktersassistente, bij het ontdekken van GBS, duidelijk aan bod. Ze vertelt ook over de NHG-standaard Urineweginfectie.

Marrit Smit is verloskundige in een Academisch Ziekenhuis. Zij vertelt over de rol van de verloskundige bij het begeleiden van draagsters van GBS tijdens de zwangerschap en de bevalling en over de benodigde aandacht voor pasgeborenen.

Annie Verschuren is jarenlang kraamverzorgende geweest en heeft ervaring met een thuisgeboren baby met GBS-ziekte. Zij vertelt over de belangrijke rol van de kraamverzorgende bij het herkennen van symptomen van GBS-ziekte en het vervolgens adequaat optreden.

Yvonne Boots is verpleegkundige op de afdeling IC neonatologie van het Amsterdams Medisch Centrum (AMC). In haar interview wordt de rol van de verpleegkundige belicht bij de behandeling van pasgeborenen met een GBS-besmetting en het begeleiden van de ouders van deze kinderen.

 

Consultkaart

In samenwerking met de NVOG is een consultkaart ontwikkeld. 
https://consultkaart.nl/consultkaart-zoeken/gbs-bacterie/

Bent u zwanger en heeft een test laten zien dat u de GBS-bacterie in uw vagina en/of darmen heeft? Deze Consultkaart kan u en uw zorgverlener helpen de keuze te bespreken om geen antibiotica of wel antibiotica (via een infuus) te gebruiken tijdens de bevalling.